πατερικά

Atunci se măreşte numele păcii, cînd nu ne vom împotrivi părerilor Sfinţilor, nici nu vom făptui împotriva hotarelor acelora. (Sf.Chiril cel Mare)

Sf.Irineu al Lyonului: Ereticii nu urmează nici Scriptura şi nici Tradiţia

1. Căci atunci cînd ei sunt acuzaţi de Scripturi, ei se întorc şi contestă Scripturile, lucru care nu e corect şi nu au nicio autoritate să o facă, şi prin aceasta arată că sunt ambigui şi că adevărul nu şi-l extrag din ele15, pentru că nu ştiu Tradiţia (nesciant Traditionem) [16].

Iar dacă pretind că adevărul nu ni s-a transmis nouă prin documente scrise (per literas traditam) [17], ci prin viu grai (per vivam vocem) [18], atunci le spune Pavel:

„Noi spunem înţelepciunea celor care sunt desăvîrşiţi şi nu înţelepciunea acestei lumi” (I Cor. 2, 6).

Dar aceştia îşi revendică înţelepciunea din tot felul de ficţiuni (fictionem) [19] inventate de către ei. Căci după părerea lor, exista un adevăr în timpul lui Valentin, altul în timpul lui Marcion, altul în timpul lui Cerint şi altul în timpul lui Vasilide sau alţii ca ei, care n-au spus nimic despre mîntuire.

Şi fiecare dintre ei au fost nişte oameni perverşi, care au răstălmăcit adevărul şi nu s-au ruşinat să predice aceaste minciuni.

2. Iar cînd noi ne referim la Tradiţia provenită de la Apostoli (Traditionem, que est ab Apostolis) [20] şi pe care am păstrat-o prin succesiunea prezbiterilor [21] (successiones Presbyterorum) [22], în Biserici, ei obiectează împotriva Tradiţiei, şi spun, nu numai că sunt mai înţelepţi decît prezbiterii, ci şi decît Apostolii, din cauză că ei descoperă „adevărul” fără răstălmăciri.

Căci spun că Apostolii au amestecat lucrurile Legii cu cuvintele Domnului şi că nu numai Apostolii, dar şi Domnul Însuşi, au vorbit de Demiurg şi de locul de mijloc, de Plenitudine, cît şi de ei înşişi, care sunt fără greş, fără pată, desăvîrşiţi şi au cunoaşterea tainelor ascunse.

Dar aceasta e o mare blasfemie împotriva Creatorului, izvorîtă din cea mai mare neruşinare! Dar ajung să spună aceasta, pentru că ei nu consimt nici Scripturii şi nici Tradiţiei.

3. Aceştia sunt adversarii de care noi ne ocupăm, dragul meu prieten. Și ne străduim să scoatem la lumină aceşti şerpi alunecoşi (serpentum lubrici)23, care vor să ne scape.

Şi pentru aceasta noi trebuie să combatem fiecare învăţătură a lor, dacă e cu putinţă, şi să le tăiem orice putinţă de scăpare, şi astfel să-i putem aduce pe ei la adevăr.

Căci nu e uşor unui suflet, care este în înşelare (ab errore)24 să se pocăiască, deşi nu este imposibil să scape de înşelare, cînd adevărul îi este arătat cu de-amănuntul.

15 Din Scripturi.

16 Lat. 2, p. 7.

17 Ibidem.

18 Ibidem.

19 Ibidem.

20 Ibidem.

21 A ierarhiei sacramentale.

22 Lat. 2, p. 7. Se referă aici la episcopi și nu la preoți.

Citiţi şi:

Sf.Ignatie Briancianinov: Cugetarea omenească inclusă în învăţătura credinţei creştine se numeşte erezie

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: