πατερικά

Atunci se măreşte numele păcii, cînd nu ne vom împotrivi părerilor Sfinţilor, nici nu vom făptui împotriva hotarelor acelora. (Sf.Chiril cel Mare)

Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos: Pildă despre Sfînta Treime

Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos

– Tatăl şi Fiul, în privinţa luminării, a judecăţii, a voinţei şi a firii, sînt Unul şi Acelaşi. Sînt exact ca cei doi ochi care reacţionează la impresii şi primesc lumina în acelaşi timp şi în acelaşi chip.

– Dar cum se află între Ei Duhul?

– Exact ca şi cei doi ochi care, printr-o privire comună, văd în acelaşi timp şi amîndoi deodată, acelaşi obiect.

Ceilalţi au ascultat şi au rămas impresionaţi.

– Dacă voiţi vă voi prezenta un exemplu mai practic. După cum dintîi, buzele şi limba lucrează împreună şi se ajută una pe alta pentru a alcătui cuvîntul, la fel se întîmplă şi cu Tatăl, cu Fiul şi cu Duhul Sfînt. Tatăl este mintea, Fiul este cuvîntul, în timp ce Duhul Sfînt, Cel prea patrunzător şi fin este esenţa, transparenţa şi vederea, care sînt caracteristicile comune şi ale minţii, şi ale cuvîntului. Să explicam acestea şi în alt fel: Tatăl este soarele, Fiul este raza soarelui, în timp ce Duhul, Mîngîietorul, este strălucirea de foc. Observaţi şi admiraţi în acest element material o esenţa triipostatică: soarele este chipul Tatălui, raza solară este Domnul, în timp ce căldura razei este Prea Sfîntul Duh. Soarele niciodată nu părăseşte cerul. Îşi trimite însă razele sale pe pămînt unde, prin căldura lor, fac bine şi dau viaţă oamenilor. În acelaşi chip Tatăl Atotţiitorul nu a coborît pe pamînt, însă a trimis strălucirea Slavei Sale, pe Fiul, şi prin Fiul, căldura Duhului Mîngîietor pentru mîntuirea intregii lumi. Să cercetăm pîinea pe care o mîncăm zilnic. Ştim că s-a facut din grîu, apă şi foc. Deşi este una, însa este compusă din trei elemente. În acelaşi chip trebuie să cugetăm şi despre Dumnezeirea Cea Una şi în Trei Ipostasuri.

Sursa: Sfîntul Andrei cel nebun pentru Hristos, Ed. Evanghelismos, 2005, p. 32-34

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: