πατερικά

Atunci se măreşte numele păcii, cînd nu ne vom împotrivi părerilor Sfinţilor, nici nu vom făptui împotriva hotarelor acelora. (Sf.Chiril cel Mare)

Sf. Teofan Zăvorîtul: Sîmbăta a XXIII-a după Cincizecime

Sfîntul Teofan Zăvorîtul

[Lc. 9,1-6 ]. „Şi i-a trimis (pe Sfinţii Apostoli) să propovăduiască împărăţia lui Dumne­zeu.” Atunci numai în Palestina, iar apoi în întreaga lume. Propovăduirea începută atunci nu încetează pînă azi. În fiecare zi auzim ceea ce Sfinţii Apostolii ne-au predanisit de la Domnul în Evanghelie şi în scrierile apostoleşti. Timpurile nu fac nici o deosebire: îi auzim pe Sfinţii Apostoli şi pe Domnul însuşi ca şi cum ar fi înaintea noas­tră, iar puterea care lucra în ei lucrează pînă acum în Biserica lui Dumnezeu. Pe nici un credincios nu îl lipseşte Domnul de ceva: ceea ce aveau cei dintîi au şi cei de pe urmă. Credinţa aşa a cugetat dintotdeauna şi aşa cugetă în continuare; dar a venit cugetarea deşartă şi a despărţit ceea ce este de ceea ce a fost. I s-a părut aici o prăpastie atît de mare, că a început să i se învîrtă capul, ochii i s-au împăienjenit şi Domnul dimpreună cu Sfinţii Apostoli s-au cufundat pentru ea într-un întuneric ce i se pare de nepătruns. După faptă şi răsplată: să culeagă roadele a ceea ce a semănat; nu e în ea decît prăbuşire a duhului. Nu putem tăgădui că nu simţămîntul ei de împotmolire în întuneric şi nevedere a luminii nu este mincinos – dar cine e de vină ? Singură s-a băgat în ceaţă şi continuă să facă acest lucru. Pînă acum n-a dovedit cu nimic că nu putem socoti cuvîntul Scripturii drept cuvîntul adevărat al Sfinţilor Apostoli şi al Domnului însuşi – nu ştie decît să ţipe întruna: „nu văd, nu văd!”. Credem, credem că nu vezi! Dar încetează a mai vomita din tine ceaţă – atmos­fera din jurul tău se va aerisi, lumina lui Dumnezeu se va putea arăta şi vei începe să vezi. „Dar asta ar însemna să încetez a fi eu însumi!” Iată care-i necazul! Hai, termină; celorlalţi o să fie mai liniştiţi. „Nu, asta nu se poate. Eu trebuie să dăinui pînă la sfîrşitul veacului, ba vor apărea unii încă mai iscusiţi ca mine. Am prins început în cea dintîi minte zidită, dinainte de întemeierea lumii, şi cîtă vreme dăinuie această lume voi sufla ca viforul peste cărările adevărului şi voi ridica împotriva lui un stîlp de praf.” Dar nu vezi că te întuneci doar pe tine, iar în jurul tău totul e luminat ? „Nu, tot o să arunc eu praf în ochi cuiva; şi dacă nu, măcar să ştie cine sunt eu. Nu o să tac niciodată, iar voi, cu adevărul vostru, n-o să-mi închideţi gura.” Dar cine nu ştie asta? Toţi ştiu că titlul tău de glo­rie e încăpăţînarea cu care o ţii pe-a ta în ciuda tuturor dovezilor vădite care îţi dau în vileag minciuna. Tu eşti hula împotriva Duhului Sfînt; ca atare, să te aştepţi la îm­plinirea osîndei pe care ţi-a dat-o Domnul însuşi.

Evanghelia zilei:

Sfînta Evanghelie după Luca, cap. IX, vers. 1-6

Şi chemînd pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere şi stăpînire peste toţi demonii şi să vindece bolile. Şi i-a trimis să propovăduiască împărăţia lui Dumnezeu şi să vindece pe cei bolnavi. Şi a zis către ei: Să nu luaţi nimic pe drum, nici toiag, nici traistă, nici pîine, nici bani şi nici să nu aveţi cîte două haine. Şi în orice casă veţi intra, acolo să rămîneţi şi de acolo să plecaţi. Şi cîţi nu vă vor primi, ieşind din acea cetate scuturaţi praful de pe picioarele voastre, spre mărturie împotriva lor. Iar ei, plecînd, mergeau prin sate binevestind şi vindecînd pretutindeni.

Sursa: Sf. Teofan Zăvorîtul – Tîlcuiri la Sfînta Scriptură pentru fiecare zi din an

Anunțuri

Un răspuns la „Sf. Teofan Zăvorîtul: Sîmbăta a XXIII-a după Cincizecime

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: